GMAT Sinavi Nedir?

gmat_sinavi_nedir.jpg

Lisansüstü Yönetim Kabul Testi (GMAT) Educational Testing Service (ETS) tarafından düzenleniyor. Sınavda akademik kabiliyetleriniz test ediliyor. Aslında ETS'nin bilgilerine göre GMAT sınavında alınan puanlar genelde iyi ama mükemmel değil. Bu sınavda alınan puanlar, başvurduğunuz okullarca sizin farklı konulardaki bilginizi anlamak amacıyla kullanılıyor.

Standart  = Tahmin Edilebilir

Sınavda sözel, matematik ve analitik yazma becerileriniz test ediliyor. İş yeterliliğiniz ya da spesifik bir konudaki bilginiz test edilmiyor. GMAT sınavı standart bir sınav. Standart sınavlar, adı üstünde tahmin edilebilir sınavlar. Sınavın format ve yapısını bilip buna uygun stratejiler geliştirdiğiniz takdirde yüksek bir puan alabilirsiniz. Kısacası hedefe uygun adımlar atmak, bu sınavda başarıyı yakalamanın anahtarı.

Sınava Girmek

TSınava girebileceğiniz birçok lokasyon var. Sınava nerede, ne zaman gireceğinize dair bilgilere şuradan ulaşabilirsiniz: link

Format

GMAT sınavı, 3 ayrı bölümden oluşur ve her bir bölümden alacağınız puan, toplam puanınızı oluşturur:

  1. Analitik Yazma Değerlendirme

  2. Sayısal

  3. Sözel

Analitik Yazma Değerlendirme (AWA)

Analitik yazma değerlendirmede, 30 dakikalık zaman dilimleri içerisinde iki ayrı kompozisyon yazmanız gerekmektedir. Burada bir argümanın analizi ile bir durumun analizini yapmanız gerekiyor.

Sayısal

Bu bölüm 75 dakika sürüyor ve en fazla 37 soruluk bir testten oluşuyor. Burada aritmetik,  cebir ve geometri gibi konularda problem çözme yeteneğiniz ve bilginiz ölçülüyor.

Sözel

Bu bölüm 75 dakika sürüyor ve en fazla 41 soruluk bir testten oluşuyor. Konular şunlardan oluşuyor: Burada hızlı okuma, gramer, analitik düşünme gibi konularda okuduğunu anlama, anlatım bozukluğu, eleştirel düşünme becerileriniz test ediliyor.

GMAT CAT

Bilgisayar uyarlamalı sınav nasıl çalışır? Bilgisayar Uyarlamalı Sınav (CAT) kalem ve kağıtla yapılan sınavdan çok daha fazlası. GMAT CAT sınavını "uygulamalı" olarak adlandırıyoruz çünkü bilgisayar, daha önceden verdiğiniz cevaplara göre soruları belirliyor. Yani eğer soruya doğru cevap verdiyseniz ikinci soru daha zor oluyor.

Eğer yanlış cevap verdiyseniz ikinci soru biraz daha kolay oluyor. Zor sorulardan daha fazla, kolay sorulardan daha az puan alıyorsunuz. Yani GMAT CAT sınavında ilk sorulara verdiğiniz cevaplar oldukça önemli. Bu yüzden de ilk soruları mümkün oldukça doğru cevaplamak için mutlaka zaman ayırın. Ancak sınavdaki tüm soruları cevaplamak için iyi bir tempo tutturmanız da önemli.

GMAT Hakkında İpuçları

gmat_toefl_amerika_egitim.jpg

Sayısal ve Sözel Bölümlerin İlk Kısmında:

  1. Dikkatsizlikten kaynaklanan hatalara yer vermemek için cevaplarınızı iki kez kontrol edin.

  2. Eğer ilk soruları doğru cevapladıysanız daha zor sorulara hazırlıklı olun.

  3. İlk soruları (ilk soruyu olsa da) yanlış cevapladıysanız endişelenmeyin.

  4. Zamanınızı boşa harcamayın. Bazı sorular fazlaca kafa patlatmayı gerektirir, bazılarıysa daha kolay lokmadır.

Sayısal ve Sözel Bölümlerin İkinci Kısmında:

  1. Zorluklara hazırlıklı olmalısınız.

  2. Stratejik tahminlerde bulunmanız bu noktada çok önemli. Kayıplarınızı en aza indirmeye çalışın.

  3. Soru çok zaman alıyorsa hızlıca bir tahminde bulunun.

  4. Zamanınızı iyi ayarlayın; en az 10-15 soruyu rastgele tahminlerle cevaplamamaya çalışın.

  5. Bir soruyu cevaplamamak alacağınız puanı (çok) etkilemez ancak sorular zincirini cevaplamamak etkiler.

  6. Son soruların puanlandığını varsayın.

  7. Bölümü bitirmediğiniz takdirde  ağır bir şekilde cezalandırılırsınız.

GMAT Sınavı Puanlaması

GMAT sınavından dört ayrı puan alacaksınız:

  1. 200 ile 800 arasında değişen toplam puan.

  2. 0 ile 60 arasında değişen matematik puanı.

  3. 0 ile 60 arasında değişen sözel puanı.

  4. 0 ile 6 arasında değişen Analitik Yazma Değerlendirme puanı.

GMAT sınavı sonucunuz 5 yıl boyunca geçerli.

Yüzdelik Dilim

Yukarıda bahsedilen tüm puanlar, yüzdelik dilimler eşliğinde gösterilir. Yüzdelik dilim, sizinle aynı sınava giren kişilerin yüzde kaçının sizden daha düşük bir puan aldığını gösterir.

Yüzdelik diliminiz ne kadar yüksekse sınavda o kadar başarılısınız. Örneğin 56'lık yüzdelik dilimdeyseniz sınava girenlerin yüzde 56'sından daha yüksek puan aldınız demektir. Böylece işletme okulları, diğer adaylara kıyasla ne kadar başarılı olduğunuzu görebilirler.

Kompozisyon

Yazdığınız her bir kompozisyon, iki farklı notlandırıcı - biri insan, diğeri "e-rater" isminde bir bilgisayar -  tarafından 0-6 arasında puanlanır. Puanlamada içerik, yazım biçimi ve gramer göz önünde bulundurulur.

Eğer verilen iki ayrı not birbiriyle uyumluysa o halde bu sizin puanınız demektir. Eğer iki puan birbirinden çok ayrıysa bu durumda üçüncü bir kişi daha komposizyonunuzu okur ve ona göre notlandırır. Bunun yanı sıra işletme okullarına, yazdığınız kompozisyonun bir kopyası yollanır.