TOEFL Nedir?

Amerika'da okumayı düşünen birçok uluslararası öğrenci var. Siz de bunlardan biriyseniz girmeniz gereken bazı standart testler var. Bu sınavlardan bir tanesi de TOEFL. Bu sınav, öğrencilerin İngilizce yeterliliklerini test ediyor. Öğrencilerin İngilizce konuşulan ve eğitim veren akademik ortama ayak uydurabileceklerini anlamak için gerekli. Peki TOEFL nasıl bir sınav? Hadi hep beraber göz atalım!

toefl_sinavi_nedir.jpg

TOEFL'ı Öğrenelim

TOEFL, uluslararası öğrencilerin İngilizce konusundaki kabiliyetlerini ölçen ve en iyi üniversitelerce uluslararası öğrencilerin girmesi beklenen bir sınav. Sınavda öğrencilerin konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerileri test ediliyor. Bu sınava Educational Testing Service (ETS) üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz. Sistemde kendi ülkeniz içerisinde birçok farklı şehir ve lokasyonda sınava girme opsiyonunu göreceksiniz.  Sınav daha önceleri kağıda yazılarak yapılıyordu ama son zamanlarda sistem değişti ve artık sınav bilgisayar üzerinden yapılıyor. Hala kağıt üzerinden yapılan sınav mevcut ancak artık daha çok tercih edileni bilgisayar üzerinden yapılanı. Sınav dört saat sürüyor ve haftada en fazla bir kere alınabilir. Sınav sonucu iki yıl boyunca geçerli. İlk kez 1964'te yapılmış TEOFL, şimdiye dek 20 milyondan fazla öğrencinin girdiği bir sınav.

Neden TOEFL'a Girmeliyiz?

Amerika'daki hemen hemen her okul, uluslararası öğrencilerin bu sınava girmesini şart koşuyor. Elbette uluslararası öğrencilerin Amerika'da okuması için birçok şart var ancak bunların en önemlilerinden biri TOEFL. Okullar, uluslararası öğrencilerin Amerika'da okumaya uygun olup olmadığına dair ilk kanıya TOEFL sonucuna bakarak varıyor. Bu yüzden bu sınava çok iyi hazırlanmalı ve en yüksek puanı almaya çalışmalısınız.

ingilizce_nasil_ogrenilir.jpg

Sınavın Formatı

Sınavın en çok kullanılan formatı IBT, yani internet üzerinden yapılanı 2005'te kullanıma girdi ve böylece CBT, yani bilgisayar üzerinden yapılanının yerine geçti. 2006'da CBT artık kullanımdan kalktı. Şu an girilebilecek iki ayrı TOEFL formatı var: IBT ve PBT (kağıt üzerinden yapılan TOEFL). Fakat PBT çok nadir olarak uygulanıyor.

IBT formatı ilk olarak Amerika, Kanada, Fransa, Almanya ve İtalya'da uygulandı ve 2006'dan sonra tüm dünyada uygulanmaya başladı. TOEFL'a talep genel olarak oldukça yüksek. Bu yüzden de sınava gireceğiniz tarihi birkaç ay önceden belirlemeniz gerek; böylece sınava istediğiniz tarihte girebilirsiniz.

IBT 4 bölümden oluşan 4 saatlik bir sınav. Bölümler şunlardan oluşuyor:

  1. Okuma - Öğrencilere okumaları için bir paragraf veriliyor ve bu paragrafla ilgili  sorular soruluyor

  2. Dinleme - Öğrenciler bir okuma parçasını dinliyorlar ve sonrasında bu parçayla ilgili soruları yanıtlıyorlar

  3. Konuşma - Öğrenciler bir paragraf okuyup sonra birçok farklı konuda olan soruları cevaplıyorlar. Bu cevaplar dijital ortamda kayıt altına alınıyor ve sınavın yetkili kişilerince değerlendiriliyor

  4. Yazma - Öğrencilere bir paragraf veriliyor ve bu paragrafa cevap olarak bir yazı kaleme almaları talep ediliyor

Sınav yaklaşık 4 saat sürüyor ve öğrenciler 10 dakikalık periyotlar halinde ara verebiliyorlar.

Sınav Gününe Hazırlık

Sınav günü öğrencilerin yanında getirmeleri gereken şeyler şöyle:

Fotoğraflı kimlik

Yanınızda fotoğraflı kimliğinizi getirmelisiniz. Bunun için nüfuz cüzdanı, ehliyet ya da pasaportunuzu kullanabilirsiniz.

Sınav kağıdı

Sınav kağıdınızı sınava girmeden önce hazır etmelisiniz. Genelde sınava gireceğiniz odaya girmeden önce kayıt yaptırmalısınız.

Yanınıza kalem ve iyi bir silgi alın

Yanınıza kalem ve iyi bir silgi aldığınızdan emin olun.

Yanınıza atıştırmalık ve içecek bir şeyler alın

Yanınıza aralarda yemek için atıştırmalık ve içecek bir şeyler alın.

Sonuçların hangi kurumlara yollayacağınıza karar verin

Sınav sonunda size sınav sonucunuzu hangi kurumlara yollamak istediğinizi soracaklar.

Dikkat Sınav merkeziyle ilgili bilgileri dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Elektronik cihazlar ve dijital saatler gibi birçok şeyi sınav merkezine getiremezsiniz.

Sonuçlar

Sınav sonucunuza yaklaşık o gün içinde ulaşabilirsiniz. Konuşma ve yazma bölümleri uzmanlar tarafından değerlendirildiğinden sonuçların ulaşması biraz zaman alabilir. Puan skalası 0 ile 120 arasında değişiyor. Her bir bölüm 30 puandan oluşuyor. Birçok üniversite en az 60 puan almanızı bekliyor. İyi okullarsa en az 100 almanızı bekliyor.